Artykuły

Liczba artykułów: 47.

Choroba Wilsona (zwyrodnienie wątrobowo-soczewkowe)

Nazwa tego schorzenia pochodzi do brytyjskiego neurologa S....

Ból w chorobie nowotworowej

Według definicji Międzynarodowego Stowarzyszenia Badania Bólu ból to nieprzyjemne zmysłowe i emocjonalne doświadczenie związane z rzeczywistym lub potencjalnym uszkodzeniem tkanek bądź opisywanym w kategoriach takiego uszkodzenia....

Mukowiscydoza – choroba wielonarządowa

Mukowiscydoza to genetycznie uwarunkowana choroba wielonarządowa, w której zaburzenie czynności gruczołów egzokrynnych powoduje między innymi produkcję śluzu oskrzelowego o nieprawidłowym składzie. ...

Bóle w jamie brzusznej

Bóle brzucha nie stanowią odrębnej jednostki chorobowej, są natomiast bardzo ważnym i często najistotniejszym objawem w nagłych lub zaostrzających się przewlekłych procesach chorobowych dotyczących takich narządów jamy brzusznej, jak żołądek, dwunastnica, jelita, nerki, moczowody, pęcherz moczowy, wątroba, pęcherzyk żółciowy, trzustka, narząd rodny....

Mukowiscydoza – zwłóknienie torbielowate

Genetycznie uwarunkowana przewlekła choroba wieloukładowa wywołana dysfunkcją nabłonka wydzielniczego, której dominującą manifestacją jest przewlekła postępująca choroba oskrzelowo-płucna oraz zaburzenia trawienia i wchłaniania....

Zaburzenia łaknienia

Łaknienie podlega istotnym wpływom środowiska zewnętrznego, takim jak np. temperatura otoczenia, aktywność fizyczna, nawyki żywieniowe, pora spożywania posiłków i ich jakość....

Zakażenia układu oddechowego

Zakażenia układu oddechowego są najczęstszą przyczyną chorobowości we wszystkich grupach wiekowych, a liczba zachorowań ciągle się zwiększa....

Cukrzyca i sport

Cukrzyca do lat 80. XX w. była przeciwwskazaniem do uprawiania sportu wyczynowego. Obawy przed hipoglikemią sprawiały, że powszechnie zwalniano też dzieci z cukrzycą typu 1 z lekcji wychowania fizycznego. ...

Zaburzenia krzepnięcia krwi

Do zaburzeń krzepnięcia krwi zalicza się:...

Żywienie osób starszych

Olbrzymi postęp cywilizacyjny, jaki miał miejsce w XX wieku, przyniósł radykalną poprawę jakości życia ludzi na świecie oraz wydłużył czas jego trwania....

Co to jest hipercholesterolemia?

Cholesterol jest składnikiem błon komórkowych i prekursorem niektórych witamin....

Cukrzyca

Cukrzyca jest przewlekłym stanem chorobowym, którego zespół objawów jest następstwem zaburzeń przede wszystkim gospodarki węglowodanowej w organizmie, ale również wtórnych konsekwencji tego faktu....

Nowoczesne możliwości rozpoznania

Pierwszym sygnałem możliwości pojawienia się nowotworu są objawy, które może zaobserwować sam chory....

Chemioterapia – fakty i mity

Chemioterapia przeciwnowotworowa z całkowicie zrozumiałych względów jest metodą leczenia o niezbyt dobrej reputacji....

Guzy jajników

Zmiany nienowotworowe i nowotworowe jajnika powodują jego powiększenie, co manifestuje się w postaci guza....

Dobre zdrowie Polaków

Jak to możliwe, że mimo stresujących, niełatwych przemian politycznych, gospodarczych, społecznych i technologicznych w państwie oraz „kryzysu” w systemie opieki zdrowotnej następuje spektakularna poprawa stanu zdrowia polskiego społeczeństwa?...

Gruźlica popierwotna

Gruźlica popierwotna jest gruźliczym stanem chorobowym, występującym w kilka miesięcy bądź wiele lat po przebyciu pierwotnego zakażenia gruźliczego....

Mleko i przetwory mleczne

Mleko i przetwory mleczne (MiPM) są tradycyjnym składnikiem diety, spożywanym przez ludzi co najmniej od 8 tys. lat. Zalecenia, by mleko i jego przetwory były składnikiem codziennej diety, można znaleźć w niemal wszystkich oficjalnych wytycznych. Jednocześnie mleko coraz częściej określane jest w mediach jako produkt, który oddziałuje niekorzystnie na nasze zdrowie. ...

Przyczyny otyłości

Do wystąpienia nadwagi i otyłości może prowadzić wiele przyczyn....